MotorInfo

Trendy mezi ojetinami v roce 2014

15.5.2014 10:32
Trendy mezi ojetinami v roce 2014

Dle statistik AAA AUTO lze označit za letošní trend v oblasti prodeje ojetých automobilů zvýšený zájem o vozy 4x4, MPV a kabriolety.

Během teplotně nadprůměrného začátku letošního roku se pro vůz s pohonem všech kol rozhodlo o 40 % zákazníků více než ve stejném období loňského roku, u kategorie vozů MPV byl nárůst 21 % a u kabrioletů dokonce 86 %.

Vzrůstající obliba vozů s pohonem 4x4 mezi řidiči pokračuje také v letošním roce. Po loňském meziročním nárůstu prodejů automobilů s pohonem všech kol o 24,9 % bylo během letošních prvních 4 měsíců prodáno o 40 % automobilů více ve srovnání s předchozím rokem. Zatímco dlouhodobě nejoblíbenější model s pohonem 4x4 Škoda Octavia setrvává na stejných prodejních číslech jako v roce 2013, další vozy patřící mezi 5 nejlépe prodávaných automobilů zaznamenaly nárůst prodejnosti mezi 34 až 51 %. Do této skupiny patří Kia Sportage, Hyundai Santa Fe a Tucson a Honda CRV. Jasně největšího nárůstu v této kategorii však dosáhla Škoda Superb 4x4, jejíž prodeje stouply dokonce o 220 %.

Také velkoprostorové vozy zaznamenaly na začátku roku 2014 nárůst v prodejnosti. Podobně jako u vozů 4x4 nevykazuje ani nejprodávanější model této kategorie, kterým je Renault Scénic, meziročně téměř žádný nárůst prodejů.  Nejlepší pětku doplňují automobily Škoda Roomster, Citroëny C4 Picasso / Grand Picasso, Fordy C-MAX / Focus C-MAX a VW Touran. Největší pokles zájmů v této kategorii bylo možné pozorovat u u Opelu Zafira (-22 %), u kterého se zájem pomalu přesouvá na nový model Zafira Tourer, a u stárnoucího Citroenu Xsara Picasso (-33 %).

„Dlouhodobě pozorujeme zvyšující se zájem našich zákazníků o vozy s pohonem 4x4. Dříve byla největší poptávka především v zimních měsících, kdy až zhoršené adhezní podmínky přiměly řidiče uvažovat o automobilu s pohonem všech kol. V posledních letech ale přicházejí zájemci v průběhu celého roku, jelikož pochopili výhodu, kterou jim vůz s pohonem 4x4 může nabídnout při víkendovém výletu na chatu, při dešti, jízdě na nezpevněných cestách a v mnoha  dalších případech.“ komentuje statistiky Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO. „Díky teplému začátku roku jsme rovněž zaznamenali velký nárůst zájmu o vozy se stahovací střechou, kterých se za první čtyři měsíce prodalo o 86 % více.“

Mezi kabriolety se dlouhodobě nejvíce daří vozům Mercedes SLK, Peugeot 206CC a 307CC, Renault Mégane CC a BMW Z4.