MotorInfo

Transport Expo ocenilo nejpraktičtější užitkový vůz roku 2016

24.11.2016 18:26
Transport Expo ocenilo nejpraktičtější užitkový vůz roku 2016

V rámci výstavy Transport Expo byly vyhlášeny výsledky ankety o „Nejpraktičtější užitkový vůz roku 2016“. Vítězem jsou trojčata - Citroën JUMPY / Peugeot EXPERT / Toyota PROACE.

Cílem ankety je podpořit a ocenit novinky v daném roce mezi automobily v kategorii užitkových vozů do 3,5 tuny celkové hmotnosti. Anketu podle stanovených pravidel hodnotila porota složená z vybraných odborných motoristických novinářů a dalších nezávislých odborníků. Byla oslovena více než dvacítka těchto odborníků, kteří měli možnost rozdělit své hlasy mezi čtyřicítku nominovaných vozidel výše uvedené kategorie. Na základě jejich hlasování byl pro rok 2016 zvolen jako „Nejpraktičtější užitkový vůz“ automobil, který ve své podstatě představuje trojici značek, kde je však vše spojeno společným technickým základem.

Skupina PSA ve spolupráci s Toyotou letos připravila zcela nové dodávky střední třídy. Citroën Jumpy, Peugeot Expert i Toyota Proace tak sdílejí společný technický základ. Tato nová generace vozidel přináší ve všech směrech velký posun vpřed. Hlavní důraz byl kladen na nízké provozní náklady a maximální užitnou hodnotu. To vše se ještě navíc snoubí s rozumnou prodejní a cenovou politikou. Podvozková platforma vychází z nejmodernější modulární platformy EMP2. Díky posílené struktuře a použití zesílených náprav je možné využít užitečné zatížení až 1 400 kg, objem nákladového prostoru furgonu může být 5,1 až 6,6 m3 a výkonnější motorizace si poradí také s přívěsy o hmotnosti až 2,5 tuny. Vůz existuje ve čtyřech základních karosářských verzích a ve třech délkách, které vznikají kombinací dvou rozvorů a dvou délek zadního převisu. Na samém vrcholu nabídky této řady pak stojí nadprůměrně vybavené modely primárně určené pro přepravu osob – Citroën Spacetourer, Peugeot Traveler a Toyota Proace Verso.

Ocenění převzali Martina Bedrnová za společnost PSA Peugeot Citroën, Kristýna Štíhelová za společnost Domanský a David Kupšina za společnost Toyota Louwman. Za pořadatele ocenění předal Martin Apeltauer (zcela vpravo).

 

Foto:Transport Expo