MotorInfo

Soutěž Automechanik Junior 2016

2.3.2016 18:56
Soutěž Automechanik Junior 2016

Praktickou část regionálního kola soutěže Automechanik roku 2016 hostil Mercedes-Benz Praha-Stodůlky.

Ve dnech 24. a 25. 2. proběhlo v Praze regionální kolo celostátní odborné soutěže Automechanik Junior 2016. Vyhlašovatelem soutěže v oboru Mechanik opravář motorových vozidel je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve spolupráci se Svazem autoopraven ČR. První den soutěžního klání patřil teoretické části soutěže, která se odehrála na Střední škole technické Zelený pruh. Druhý den se v prostorách moderního servisního centra Mercedes-Benz Praha v pražských Stodůlkách konalo praktické prozkoušení soutěžících.

V praktické části soutěže museli studenti třetích ročníků prokázat znalosti a dovednosti jak v jednodušších opravách závad a seřizování, tak v diagnostice. Zvolený postup museli před komisí rozhodčích vždy vysvětlit a obhájit. Na jednotlivých stanovištích pracovali například na proměření klikového hřídele, diagnostice klimatizační jednotky nebo v rámci poznávací soutěže určovali automobilové součástky a přípravky.

Organizaci akce zajišťovali učitelé a mistři odborného výcviku zúčastněných škol ve spolupráci s Ing. Pavlem Martináskem, vedoucím technických školitelů Mercedes-Benz ČR. „Chtěl bych poděkovat především všem soutěžícím. Bez ohledu na jejich umístění si velice vážím toho, že byli ochotni veřejně ukázat svoje vědomosti a dovednosti, což dnes není vůbec samozřejmé. Jsem rád, že jsme mohli poskytnout pro tuto příležitost naše prostory,“ hodnotí průběh akce Pavel Martinásek.

Vítězem pražského regionálního kola se stal Martin Dušek ze SŠA a INFO, Praha 10, který měl ve vedoucí pozici výrazný náskok už od prvního dne. Z druhé pozice, o kterou se sváděl napínavý souboj, nakonec postoupil do celostátního kola soutěže také Antonín Rulf ze SOU Praha 5 Radotín. Na třetí příčce se pak umístil Tomáš Adam ze SPŠD Praha 5. Vyhlášení vítězů proběhlo v odpoledních hodinách na pobočce Mercedes-Benz Praha-Chodov. Ještě před samotným předáním cen se zde studenti mohli během komentované exkurze seznámit s prostory a vybavením servisních dílen, kde jejich zvídavé dotazy zodpovídal Jan Vlček, vedoucí servisu Mercedes-Benz Praha.

Mercedes-Benz Praha se dlouhodobě angažuje v podpoře mladých talentů v oborech automechanik i dalších dílenských profesí. V rámci praxe na svých dílnách umožňuje studentům středních odborných škol prověřit si aktuální technologické postupy a vyzkoušet nejnovější přístroje, bez nichž se opravy moderních automobilů už v současnosti neobejdou.

 

Foto:Mercedes-Benz