MotorInfo

Škoda Economy Run 2014

22.9.2014 08:11
Škoda Economy Run 2014

Vítězem 33. ročníku soutěže koda Economy Run se stává koda Octavia Combi 2.0 TDI DPF/103 kW (2006). Posádka Jiří Pilný a Petr Šíma ujela celou trať se spotřebou 2,95 l/100 km. Dosažená spotřeba odpovídá emisím 77,88 g CO2/km.

„Při letošní Škoda Economy Run se opět prokázalo, jak hospodárně lze cestovat s vozy značky Škoda,“ říká Roman Havlásek, vedoucí oddělení After Sales společnosti Škoda Auto.

Na start letošního ročníku Škoda Economy Run se nakonec postavilo celkem 48 posádek. Jednodenní soutěž byla určena výhradně pro vozy značky Škoda poháněné benzinovými nebo naftovými motory. Start a cíl 309 km dlouhé trati byl v Kosmonosích, v bezprostřední blízkosti sídla firmy v Mladé Boleslavi. Zastávkou na trati byl závod ve Vrchlabí. Škoda je již řadu let oficiálním partnerem této soutěže. Technickou přípravu a kontrolu, stejně jako celý průběh soutěže po technické stránce zajišťovaly Servisní služby Škoda. Veškeré servisní úkony byly prováděny v areálu servisního centra v Kosmonosích. Účastníci byli rozdělení do pěti kategorií dle nejnižší hodnoty emisí CO2 na základě celkové spotřeby vozu. Zohledněna byla také dosažená průměrná rychlost a rozdíl mezi skutečnou a normovanou spotřebou. Při shodné spotřebě a emisích CO2 rozhodovala vyšší průměrná rychlost resp. větší zdvihový objem.

Poprvé se v letošním roce uplatnila nová metoda měření spotřeby, vyvinutá společně s automobilkou Škoda. Základem této metodiky je elektronický diagnostický přístroj, který zjišťuje přesné množství paliva, nacházející se v nádrži před jízdou a po jízdě. Nádrž se na počátku naplní jen ze dvou třetin. Rozdíl mezi oběma naměřenými hodnotami pak udává exaktní množství spotřebovaného paliva. V minulých ročnících se se na počátku soutěže tankovala plná nádrž a množství spotřebovaného paliva se zjišťovalo podle množství dotankovaného v cíli.

Foto:Škoda Auto