MotorInfo

Scania partnerem soutěže Autoopravář Junior 2016

21.4.2016 15:26
Scania partnerem soutěže Autoopravář Junior 2016

Aby bylo snažení mladých autoopravářů co nejúspěšnější a zároveň byli ti nejšikovnější studenti motivováni, konal se již dvaadvacátý ročník soutěže Autoopravář Junior, jejímiž partnery byly společnosti Scania, Bosch a Škoda Auto.

Letošní ročník soutěže Autoopravář Junior již tradičně tvořila tři kola – nejprve školní, následovalo krajské kolo a vyvrcholením bylo celonárodní finále v prostorách špičkově vybaveného Servisního centra ŠKODA AUTO a.s., Kosmonosy. Do soutěže se přihlásilo více než 4 000 žáků a studentů středních škol a odborných učilišť rozdělených do čtyř kategorií. Těmi byli Automechanik, Autotronik, Karosář a Autolakýrník.

Hlavně celostátní finále mělo soutěžící maximálně prověřit v disciplínách, které v maximální možné míře pokrývali budoucí praxi žáků a studentů, což potvrdil i Jan Jetmar, technický manažer a školitel společnosti Scania: „S kolegy jsme soutěž postavili tak, aby studenty netrápila v oblastech, které ve své praxi jen tak nepotkají. Spíše jsme chtěli vidět, jak si poradí s každodenní rutinou svého povolání a mimo kvality odvedené práce a odborných znalostí jsme hodnotili i jejich schopnosti pracovat v časovém limitu. Jen skutečně šikovný autoopravář totiž dokáže udělat práci odborně, kvalitně a včas. Za Scanii jsme pokryli především oblast nákladních vozidel a autobusů, protože tato technika je pro mnohé školy a učiliště nedostupná, takže studenti a žáci se k ní běžně nedostanou. A v tom vidím obrovský potenciál spolupráce firem Scania – Bosch – škoda Auto, protože díky našim možnostem a zázemí jsme společně dokázali vytvořit pro studenty rozmanité a profesionálně připravené úkoly. Osobně mě potěšila vzrůstající úroveň soutěžících a jsem přesvědčen, že i ti, kteří se neumístili na pomyslných stupních vítězů, si ze soutěže odnesli řadu zajímavých zkušeností a zážitků.“

Společnost Scania vnímá soutěž jako velký přínos pro budoucí autoopraváře, protože právě praktické zkušenosti se špičkovou technikou pomohou žákům a studentům v rozhodování, jakou cestou se ve své budoucí kariéře vydají. A je dost možné, že někteří soutěžící spojí svůj profesní život se značkami Scania, Bosch nebo Škoda Auto.

Šikovní mechanici s chutí učit se novým věcem u nás mají a vždycky budou mít dveře otevřené,“ uvedla Dana Musilová, HR manažerka společnosti Scania. „I z toho důvodu jsem moc ráda, že jsme těm nejlepším mohli ukázat techniku, se kterou v naší společnosti pracujeme. A stejně jako se neustále zlepšují produkty se značkou Scania, nabízíme prostor k růstu i našim zaměstnancům.“

Společnost Scania byla hrdým partnerem jubilejního 22. ročníku soutěže Autoopravář Junior. Vítězům kategorií Automechanik a Autotronik, včetně pedagogického doprovodu, věnovala třídenní zájezd do Francie, kde je čeká exkurze v montážním závodu Scania v Angers a návštěva Paříže. 

Přehled medailistů v jednotlivých kategoriích: 

Automechanik

1. místo

Richard Šílený

VOŠ, SPŠ auto a tech. Č. Budějovice

2. místo

Matěj Malcharek

SŠTD Ostrava - Vítkovice

3. místo

René Polach

RB SOU autoopr. Ostrava - Vítkovice

Autotronik

1. místo

Lukáš Chaloupka

SŠ automobilní Ústí nad Orlicí

2. místo

Jan Vlach

ISŠA Brno

3. místo

Martin Briestenský

ISŠ Vysoké nad Jizerou

 Karosář

1. místo

Ondřej Koiš

SŠTO, Havířov - Šumbark

2. místo

Martin Švarc

ŠKODA AUTO a.s., SOU str. Mladá Boleslav

3. místo

Ondřej Kovář

SPŠ a OA Uherský Brod

 Autolakýrník

1. místo

Jaroslav Bažuk

SŠ auto a info, Praha - Hostivař

2. místo

Pavel Kráčmar

ISŠA Brno

3. místo

Pavel Vondráček

ŠKODA AUTO a.s., SOU str. Mladá Boleslav

 

 Foto:Scania