MotorInfo

Peugeot zvítězil na Dakaru 2016

17.1.2016 11:53
Peugeot zvítězil na Dakaru 2016

Po 26 letech od svého posledního úspěchu Peugeot popáté v historii vyhrál Dakar. Vůz Peugeot 2008 DKR s pohonem dvou kol dosáhl triumfu díky posádce Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret.

Toto vítězství navazuje na čtyři vítězství v Dakaru, dosažená v Africe v letech 1987 až 1990, stejně jako úspěchy v nejrůznějších disciplínách, včetně 24 hodin v Le Mans, Pikes Peaku nebo mistrovství světa v rallye (WRC).

Celkové výsledky by v této podobě nikdy nebyly dosažitelné bez vzájemné spolupráce členů týmu, nebo bez skutečných hrdinů, kteří zůstávají skryti - neúnavných mechaniků. Cyril Despres, který odjel vynikající soutěž hned při své druhé účasti na čtyřech kolech a podílel se na jednom ze sedmi dojezdů Peugeotu na prvním a druhém místě v etapě, se rovněž stal strážným andělem pro své týmové kolegy a nejednou jim pomohl z nesnází. Tím velmi zapůsobil a přispěl k dakarským legendám o sportovním chování.

Dvojice Stéphane Peterhansel a Jean-Paul Cottret ve voze Peugeot 2008 DKR č. 302 využila všech svých zkušeností ke zpečetění svého dalšího vítězství na cílové rampě v Rosariu. Není to pouze jejich šesté společné vítězství, ale celkové 12. vítězství Peterhansela - šestinásobného vítěze Dakaru na motocyklu, a to 25 let od jeho prvního triumfu v soutěži. Francouz ještě rozšířil svůj seznam vítězství a zajistil tím, že o jeho postavení jako „Mr. Dakar“ není pochyb.

Do obavy budící 9 500 km dlouhé trasy, ujeté během dvou týdnů napříč Argentinou a Bolívií v extrémních povětrnostních podmínkách a v nadmořských výškách přesahujících 4 800 metrů, Team Peugeot Total vyslal tu nejúžasnější sestavu, jaká kdy byla na Dakaru k vidění. K posádkám Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Carlos Sainz/Lucas Cruz a Cyril Despres/David Castera, jejichž členové se dohromady dělí o 17 vítězství v Dakaru, se při své premiérové účasti na Dakaru připojili devítinásobní mistři světa v rallye Sébastien Loeb a Daniel Elena.

Všechny posádky za volanty vozů Peugeot 2008 DKR ze sebe vydaly to nejlepší. Technici Peugeotu v loňském roce při své první účasti v soutěži v Jižní Americe získali cenná ponaučení a od té doby bez oddechu pracovali na tom, aby vůz zlepšili. Nižšímu, širšímu, delšímu a mnohem výkonnějšímu novému vozu Peugeot 2008 DKR netrvalo dlouho, aby plně prokázal svůj potenciál. Vůz zůstal věrný pohonu dvou kol namísto tradičního 4x4 a byl tak snadno ovladatelný na všech typech povrchu, což zdůraznilo účinnost technických řešení, která byla na počátku přijata.

Posádky Teamu Peugeot Total potvrdily své vedení v soutěži hned od první řádné zkoušky. Sébastien Loeb s využitím svých schopností z tradičních rallye si jako první připsal vítězství ve zkoušce, ale Stéphane Peterhansel a Carlos Sainz byli těsně za ním. V průběhu prvního týdne vozy Peugeot 2008 DKR neustále obsazovaly první tři místa v celkovém pořadí zásluhou šesti etapových umístění na prvních dvou místech a dvou na prvních třech místech, což bylo pro celý tým velmi motivující. V této době soutěž dospěla k odpočinkovému dni v Saltě a poté následovalo několik náročných zkoušek ve vysoké nadmořské výšce v Bolívii, kde nejlepší umístění v celkovém pořadí získávali Loeb, Peterhansel a Sainz.

Druhý týden soutěže nabídl další dobrodružství v podobě proměnlivější trasy, kde přibyly častější jízdy mimo cesty a použití navigace při přejezdech přes duny. V tomto nebezpečném terénu řekli sbohem svým nadějím na vítězství Sebastien Loeb a Carlos Sainz kvůli převrácení a mechanické poruše při zkoušce č. 10. Cyril Despres nabral zpoždění již v páté etapě kvůli problému s turbem, a tak to byl Stéphane Peterhansel, který se stal hlavním uchazečem o vítězství pro Team Peugeot Total. Francouz vyhrál rozhodující etapu vedoucí přes proslulé duny Fiambala a v 10. etapě získal pohodlný hodinový náskok v čele závodního pole. Potřeboval tedy jen udržet tento náskok až do cíle.

Konečné pořadí:

1. Stéphane Peterhansel (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, 45 h 22 min 10 s

2. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA), Mini, +34 min 58 s

3. Giniel De Villiers (ZAF)/Dirk Von Zitzewitz (DEU), Toyota, +1 h 02 min 47 s

4. Mikko Hirvonen (FIN)/Michel Perin (FRA), Mini, +1 h 05 min 18 s

5. Leeroy Poulter (ZAF)/Robert Howie (ZAF), Toyota, +1 h 30 min 43 s

7. Cyril Despres (FRA)/David Castera (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, + 1 h 49 min 04 s

9. Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MC), PEUGEOT 2008 DKR, +2 h 22 min 09 s

 

Foto:Peugeot