MotorInfo

Nissan přináší vizi pro rok 2020

26.6.2014 10:25
Nissan přináší vizi pro rok 2020

Virtuální supervůz stvořený k oslavě 15. výročí vzniku legendárního jízdního simulátoru Gran Turismo se stane skutečností na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Vize značky Nissan v podobě supervozu blízké budoucnosti, která původně vznikla jako modelová studie mladých návrhářů společnosti Nissan a později dostala formu virtuálního modelu pro počítačovou hru PlayStationGran Turismo 6, se z virtuálního světa stěhuje do reality. Koncepční model ve skutečné velikosti bude představen v rámci Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu.

Model NISSAN CONCEPT 2020 Vision Gran Turismo se zrodil ve fantazii mladých návrhářů společnosti Nissan, kteří dostali volnou ruku při tvorbě skvělého supervozu pro vlastní virtuální garáž ve hře Gran Turismo. Návrh týmu z divize Nissan Design Europe se sídlem v britském Londýně byl ovšem natolik slibný, že do jeho dalšího vývoje se zapojil i konstruktérský tým z Japonska. Vůz, který přebírá designové prvky současných závodních modelů, byl kompletně stvořen pomocí nejnovějších digitálních návrhářských nástrojů. Jeho prvním a dosud jediným zhmotněním je aktuální koncepční model.

Vůz NISSAN CONCEPT 2020 Vision Gran Turismo vzešel ze stylové studie vytvořené mladými návrháři společnosti Nissan z celého světa. Každý z týmů reagoval na výzvu tvůrců simulátoru Gran Turismo 6, kteří požádali různé výrobce o vytvoření vozu snů k oslavě 15. narozenin hry.

Čtyřsedadlový vůz společnosti Nissan přebírá technologie známé ze závodních okruhů (zejména řízení toku vzduchu) a přináší je do prostředí silničních vozů. Do designu virtuálního vozu se rovnou měrou promítají emoce a proudění vzduchu. Jeho výkon by pak díky úzké spolupráci se zkušenými techniky pro oblast aerodynamiky a konstrukčními týmy z Japonska měl být maximálně realistický. Elegantní stylové prvky evokují některé aspekty z historie závodních modelů značky Nissan, ale podávají je ve futuristickém provedení. Fyzickou podobu vozu spatří jako první návštěvníci Festivalu rychlosti v Goodwoodu, ale jeho prvními „řidiči" budou hráči GT6. Model NISSAN CONCEPT 2020 Vision Gran Turismo si bude možno stáhnout v červenci, a to v deseti různých odstínech.

„Je to v souladu s filozofií společnosti Nissan," říká Koji Nagano, viceprezident divize Nissan Design Europe. „Vůz, jako je NISSAN CONCEPT 2020 Vision Gran Turismo, by si ve skutečnosti mohlo dovolit jen málo lidí. Díky hře Gran Turismo jej ale bude moci řídit kdokoli a zažít na vlastní kůži, co se skrývá za slibem Nissanu přinášet vzrušující inovace."

Vyjede tedy v roce 2020 na goodwoodský kopec sériová verze? To se teprve uvidí... každopádně se brzy mohou začít dít velké věci. Mezitím si nadšenci mohou dramatický vzhled a bezkonkurenční virtuální výkon vozu vychutnat v pohodlí svých křesel.