MotorInfo

Nissan na veletrhu CES 2017

6.1.2017 11:56
Nissan na veletrhu CES 2017

Výkonný ředitel společnosti Nissan, Carlos Ghosn, na veletrhu CES představil partnerství a průlomové technologie, díky nimž chce dosáhnout nulových emisí a mobility bez smrtelných nehod.

"Ve společnosti Nissan, od začátku pracujeme na tom, abychom přinesli ty pravé technologie pro celé spektrum našich vozidel a pro co největší množství lidí," řekl Ghosn ve svém projevu. "Není to jen o  inovacích, je to o vynalézavosti. A to je přesně to, co přináší vize Inteligentní mobility Nissan. "

Ghosn oznámil pět klíčových bodů plánu: 

Ghosn představil, jak funguje průlomová technologie nazvaná „Seamless Autonomous Mobility“, zkráceně „SAM“. Technologie SAM vychází z technologie agentury NASA a spojením umělé inteligence vozu a lidské podpory pomůže autonomním vozidlům při rozhodování v nepředvídatelných situacích a bude budovat umělou inteligenci vozu. Tato technologie umožní milionům automobilů bez řidiče koexistovat s lidskými řidiči. Je součástí projektu Nissan Intelligent Integration. 
V souladu se záměry aliance Renault-Nissan, začne Nissan ve spolupráci s japonskou softwarovou firmou DeNA testovat autonomní vozy pro komerční využití. První fáze testů začne letos v Japonsku a zaměří se na rozvoj technologií. Do roku 2020 chce Nissan a DeNa začít testovat též způsoby komerčního využití autonomních vozů pro mobilní služby v metropolitní oblasti Tokia.
Ghosn sdělil, že zanedlouho Nissan představí nový model LEAF. Tento model bude vybaven technologií ProPILOT, která umožňuje autonomní jízdu v jednom jízdním pruhu na dálnici. Nový LEAF dále podpoří vedoucí postavení Nissan v segmentu elektromobilů. Celosvětově se od roku 2010 prodalo více než 250 000 vozů Nissan Leaf. Nový LEAF představuje další kapitolu v projektu Nissan Intelligent Power. 
Aliance Renault-Nissan pokračuje ve spolupráci se společností Microsoft na vývoji další generace technologií pro konektivitu. Součástí projevu C. Ghosna byla demonstrace toho, jak technologie virtuálního osobního asistenta Microsoft Cortana pomáhá efektivní a zábavné jízdě. Cortana je jednou z technologií, které Aliance a Microsoft vyvíjí společně.
Ghosn oznámil nové partnerství s organizací 100 Resilient Cities – podporované nadací The Rockefeller Foundation (100RC). 100RC je globální nezisková organizace, která se snaží pomáhat městům vyrovnat se se sociálními, ekonomickými a jinými problémy. Nissan a 100RC budou městům pomáhat položit základ pro využívání autonomní jízdy, elektromobilů a nových služeb mobility. Nissan je prvním automobilovým partnerem  100RC.

„Zveme ostatní, aby se k nám připojili, technologické partnery, společnosti e-commerce, platformy sdílených vozů, společnosti zajišťující sociální služby. Všechny, kteří nám mohou pomoci při testování a vývoji nových vozů a služeb, a zajistit, aby každý měl přístup k nejnovějším technologiím a službám, " řekl Ghosn.

 

Foto:Nissan