MotorInfo

Magelys s titulem “International Coach of The Year 2016”

17.12.2015 10:57
Magelys s titulem “International Coach of The Year 2016”

Iveco Bus na nedávné výstavě v Praze představil naší veřejnosti Magelys, který je oceněný prestižním titulem Coach of The Year 2016.

Magelys je turistický autobus s elegantním designem, z něhož sálá dynamická energie, je zárukou příjemného cestování díky komfortu na palubě, zcela novému pojetí prostoru a panoramatickému výhledu, který cestujícím nabízejí postranní střešní okna.

Univerzálnost Magelysu dokládají jeho tři verze, z nichž každá je k dispozici ve dvou různých délkách (12,20 m a 12,80 m):

-        Line, pro středně dlouhé trasy s výjimečným komfortem;

-        Pro, dokonalé řešení pro vysokou úroveň služeb na pravidelných vnitrostátních a mezinárodních linkách, se snadným nástupem a vybavením poskytujícím výjimečný komfort, a to vše v kontextu snižování provozních nákladů;

-        Lounge, verze s nejvyšší výbavou. Tato nová verze (vychází ze standardní verze Pro), se může pochlubit následující výbavou: převodovka AS-Tronic, boční sluneční clona řidiče, loketní opěrka na sedadle řidiče, elektricky vyhřívané okno u řidiče, GPS, zpětná kamera, kamera u prostředních dveří, sedadlo hostesky, skříňka pro hostesku, mikrofon pro hostesku, kamera pro hostesku, kávovar, kamera snímající vozovku pro cestující a prosklení středové části střechy nad uličkou. K dispozici je také následující vybavení na přání:  sedadla s nastavitelnou opěrkou hlavy, USB zásuvky, rádio s dotykovým displejem a dva stolky pro osm cestujících vzadu, kde je možno sedět pohodlně proti sobě.

Na přání je možné vybavit verze Line a Pro dalšími dveřmi na pravé straně, plošinou pro vozíčkáře a systémem "Cinema Seat System" (CSS), který umožňuje vytvořit prostor pro jednoho cestujícího s omezenou schopností pohybu. Díky systému CSS lze sedadla rychle a snadno posunout tak, aby zabírala méně místa a uvolnila prostor pro vozíček či stolek.

Magelys samozřejmě nabízí vysoký stupeň aktivní i pasivní bezpečnosti díky nejmodernějším technologickým inovacím. Například jeho robustní samonosná konstrukce je ošetřena ponořením do kataforetické lázně, která zajišťuje dlouhodobou ochranu proti korozi. Zároveň splňuje mezinárodní normu R 66/01, jež zaručuje cestujícím maximální bezpečnost při převrácení vozu.

Magelys je standardně vybaven protiblokovacím brzdovým systémem ABS, protiskluzovým systémem ASR, který při rozjíždění optimalizuje přenos hnací síly na povrch vozovky, elektronickým stabilizačním programem ESP, jenž zabezpečuje stabilitu vozu při průjezdech zatáčkami a pomáhá řidiči udržovat kontrolu nad vozem, vyspělým systémem nouzového brzdění AEBS a systémem upozornění při vybočení z pruhu (LDWS), který včas varuje řidiče při chvilkové nepozornosti či ospalosti. Na přání lze Magelys vybavit adaptivním tempomatem ACC, který pomocí radaru udržuje bezpečnou vzdálenost od vozidla jedoucího před vámi a automaticky aktivuje motorovou brzdu a retardér v případě, že se tato vzdálenost náhle zmenší.

Magelys Euro VI se může pochlubit o 10 % nižší spotřebou paliva oproti předešlé verzi Euro V, a to díky hmotnosti, která byla snížena o zhruba 200 kg, a díky nové, aerodynamičtější karosérii.

V Praze se představil Magelys Pro, který je dlouhý 12,8 m a je vybaven: rampou pro vozíčkáře se speciálními dveřmi a odnímatelným stolkem, který umožňuje řidiči snadno naložit postiženého bez nutnosti odstranit sedadla, 46 koženými sedadly, 3 elektricky sklopnými LCD monitory, WIFI, zásuvkami 220 V a USB, GPS a silniční kamerou. Právě tento Magelys byl porotou složenou z 22 novinářů z evropských médií, specializujících se na autobusový průmysl, zvolen “International Coach of The Year 2016”, když v náročných testech porazil silnou konkurenci pěti dalších výrobců a nabídl optimální provozní náklady s maximálním důrazem na design, komfort a bezpečnost. 

Magelys byl, spolu se třemi speciálně upravenými minibusy Daily Hi-Matic, vybrán pro přepravu prestižního ragbyového týmu All Blacks a členy novozélandského ragbyového svazu na cestě za obhajobou mistrovského titulu během ragbyového mistrovství světa 2015. Magelys, který má v základní konfiguraci 57 sedadel, byl upraven tak, aby mohl hráčům a jejich doprovodu nabídnout ještě větší komfort: nabízí tak pouze 46 kožených sedadel se sklopnými opěradly a celou řadu vymožeností jako Wi-Fi, GPS, kávovar, dvojitý zesilovač pro mikrofony, USB port pro každé sedadlo a zásuvku na 220 V pro každý pár sedadel.

 

Foto:Iveco Bus