MotorInfo

Bosch na Hannover Messe 2015

14.4.2015 08:33
Bosch na Hannover Messe 2015

Společnost Bosch se na hannoverském veletrhu představuje jako přední dodavatel i uživatel inovačních a osvědčených řešení, která posouvají propojení průmyslu kupředu. 

Pro ilustraci několik vybraných příkladů.

Propojené hydraulické agregáty

Zřízením bezdrátového připojení v rámci stávajících IT systémů může firma do své výroby rychle a flexibilně připojit energeticky účinnou hydraulickou agregátovou jednotku z řady ABPAC od Bosch Rexroth (stylem „plug and play“). Jednotky též předávají sesbíraná data ze senzorů vyššímu řídicímu systému, tudíž lze celkový stav systému sledovat jak na jednotce, tak i na chytrých telefonech či tabletech. Uživatelé vidí aktuální provozní stav a mohou na případné anomálie včas reagovat.

 

Manažer procesů kvality

Softwarové řešení pro procesy kvality – Process Quality Manager – od Bosch Software Innovations monitoruje a zaznamenává výrobní procesy v reálném čase. Manažer dokáže díky své analytické funkci rozpoznat příčinu závady a zabránit jí ještě dříve, než se nějaká stane. Reportovací funkce umožňuje sledovat úspěšnost přijatých opatření.

Mobilní asistenti výroby: řada APAS

Mobilní výrobní asistenti z řady APAS – APAS asistent, APAS inspektor a APAS flexpress – pracují ruku v ruce se svými lidskými „kolegy“. Tito flexibilní a zcela propojení asistenti podporují trend pružné výroby, při které lze výrobu rychle a částečně automaticky reorganizovat. Při takové výrobě mají flexibilní asistenti důležitou roli. APAS asistent obdržel jako první systém certifikát pro spolupráci s člověkem od spolku Německého sociálního úrazového pojištění (DGUV).

OPCON suite

Pro automatizaci výroby nabízí Bosch řešení v jednom balíčku – OPCON suite, systém který sama společnost úspěšně používá již více jak 15 let. V balíčku jsou softwarové moduly, které podle specifikací zákazníka pomáhají kontrolovat a sledovat výrobní data, údaje o jakosti a logistické procesy. Práci se strojem usnadňuje intuitivní uživatelské rozhraní, k jehož snadným grafickým ovládacím prvkům přispěla společnost Bosch Software Innovations. Díky těmto prvkům může technický personál i bez předchozích znalostí programování snadno nastavit jednotlivá pravidla, jako jsou například detekce problému a jeho urychlené vyřešení.

Bosch přispívá do konceptu chytré továrny

Bosch se také podílí na demonstrátoru chytré továrny (Smart Factory Demonstrator), ve kterém se do praxe převádí několik základních aspektů průmyslu 4.0. Demonstátor vznikl z iniciativy Německého centra pro umělou inteligenci (DFKI) v Kaiserslauternu a na veletrhu je taktéž k vidění. Bosch Rexroth na projektu spolupracoval s dalšími výrobci automatizačního zařízení a vyvinul jeden z modulů. Bosch Rexroth je také členem SmartFactory KL eV, neziskové organizace pro výzkum a demonstraci v Evropě.

Systém palivových článků připravený pro sériovou výrobu

Na veletrhu je přítomna i společnost Buderus, která představuje svůj topný systém pro výrobu energie s výkonnou technologií palivových článků: Logapower FC10. Tento systém na výrobu tepla a elektřiny nese známku A++ pro prostorové vytápění dle směrnice o energetické účinnosti Evropské unie. Logapower FC10, dostupný začátkem roku 2016, je vhodný pro nové i stávající rodinné domy. Systém dodává teplo i elektřinu současně díky kombinované výrobě tepla a elektřiny (CHP). Elektrická účinnost dosahuje 45 procent a celková účinnost až 85 procent. Pro majitele domů to znamená úsporu na energii až 1 300 euro za rok. Navíc díky vlastní výrobě elektřiny jsou méně závislí na veřejné síti. Na sdíleném stánku iFuel Cell Initiative Buderus presentuje Logapower BZH192iT, další vývoj úspěšně testovaného energetického centra s povrchem z titanového skla s intuitivním dotykovým ovládáním.

Bosch KWK Systeme nabízí nejnovější energeticky účinné kogenerační jednotky (CHP) a jednotky s organickým Rankinovým cyklem (ORC) a na veletrhu bude ve sdíleném stánku pro decentralizovanou výrobu energie. Řešení s ORC od Bosch umožňují zákazníkům využívat odpadní teplo a vyrábět elektřinu. Lze je využít kdekoliv, kde vznikají velké objemy nevyužitého odpadního tepla.

 

Foto:Bosch