MotorInfo

Bonett největším prodejcem CNG v ČR v roce 2015

26.1.2016 10:54
Bonett největším prodejcem CNG v ČR v roce 2015

Společnost Bonett Gas Investment a. s., provozující největší síť vlastních plnicích stanic na CNG v České republice, zažila další rekordní výsledek ve své historii.

Rok 2015 byl pro ni výjimečný hned ze dvou hledisek. Podařilo se jí totiž prodat více než 6,4 milionu kubických metrů stlačeného zemního plynu, což ve srovnání s rokem 2014 představuje nárůst o 30 %. Díky tomuto výsledku se společnost Bonett stala zároveň i jedničkou mezi prodejci CNG v České republice. „Náš loňský výsledek jenom dokazuje vzrůstající zájem o stlačený zemní plyn v dopravě,“ říká Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment. „A to i přesto, že hlavně ke konci roku CNG silně konkurovaly nízké ceny klasických paliv. CNG však stále poskytuje úsporu 30 % na nákladech na pohonné hmoty,“ dodává.

K tomuto rekordnímu výsledku se Bonettu vedle rozšíření vlastní sítě veřejných plnicích stanic podařilo i vybudovat významné plnicí stanice pro dopravní podniky v celé řadě českých měst (Kladno, Přerov, Liberec, Brno nebo Ostrava). „Z více než 880 CNG autobusů provozovaných v České republice je téměř polovina plněna na technologiích dodaných naší skupinou. Přímo na našich vlastních stanicích dodáváme plyn do 15 % všech CNG autobusů v ČR,“ vysvětluje Václav Holovčák. „Například v Ostravě a v Brně jsme vybudovali stanice s výkonem každá více než 4 000 kubíků plynu za hodinu, což z nich dělá dvě největší CNG stanice ve střední Evropě. Každá z nich plní přes denně 100 autobusů,“ dodává.

Významným tempem rostla i celková spotřeba zemního plynu v České republice. V roce 2015 se prodalo přes 40 milionů milionů m3 CNG, což je meziročně nárůst o desítky procent navíc. Společnosti Bonett se díky 6,4 milionům kubíků podařilo udržet podíl 15 % na českém trhu. Pozitivnímu trendu růstu spotřeby CNG přispívá i neustále se rozšiřující síť plnicích stanic, jejich celkový počet vloni v ČR přesáhl magickou stovku. V pořadí 110. se stala stanice v Jičíně v Hradecké ulici, která rozšířila síť společnosti Bonett na číslo 18. Bonett se tak může pochlubit největší sítí vlastních plnicích míst. „Letos navíc ještě plánujeme otevřít dalších více než 10 našich stanic,“ poodhaluje další plány Václav Holovčák.

 

Foto:Bonett